In het begin was er licht

Stel dat de snelheid van het licht al maar hoger zou worden, en uiteindelijk oneindig hoog! Afstanden zouden voor dat sneller wordende licht dan al maar korter worden, en uiteindelijk oneindig kort.
Al het licht, dat nu nog lichtjaren nodig heeft om ruimte te overbruggen, zou dan in een oneindig kort moment overal in de kosmos zijn, en op dat ene moment dus ook de aarde treffen. Een alles vernietigende hoeveelheid licht-energie zou dat zijn.
Oneindig snel licht heeft geen tijd nodig, om ruimte te overbruggen. En dus heeft ook ruimte dan geen betekenis. Ruimte is dan geen afstand.
Voor een oneindig snel licht is er geen verschil tussen hier en daar, is er geen hier en daar, geen u en ik, geen verleden, geen toekomst. Voor een oneindig snel licht is er helemaal niets, dan eeuwige oneindigheid, zonder afmetingen.

Vóór de Big Bang was licht mogelijk oneindig snel. De Big Bang was dan het moment waarop licht ineens eindig snel werd, dus tijd nodig had, zodat ruimte betekenis kreeg. In het begin was er dus licht, eindig licht.

Dit betekent ook dat de dynamiek van licht geen snelheid door de ruimte is, maar een betekenis geven aan ruimte. Het veld van licht en het ruimte-tijd veld zijn een en hetzelfde. Vandaar ook dat de 'snelheid' van licht zich niet gedraagt als een gewone snelheid, denk ik.

Jan Helderman
27-1-3

Fabiker.

Naar SiteMapVersie Fabc.nl
(als je deze pagina 'stand alone' ziet)